woningsdag,tips woningsdag,tips koningsdag corona,tips koningsdag kinderen,koningsdag 2020,lego tompouce,lego kroon,lego nederlandse vlag,chipito's,oranje smarties,limonade

Woningsdag met kinderen: maak er thuis een feestje van!

Koningsdag heet Woningsdag dit jaar. En dat heeft alles te maken met het corona-virus. Wil je weten hoe je er thuis met de kinderen toch een leuk feestje van kunt maken? Lees dan even verder!

Koningsdag vieren in corona tijd

Helaas in 2020 geen Koningsdag zoals andere jaren. Door het corona-virus is het jammer genoeg niet mogelijk om de verjaardag van onze koning op de gebruikelijke manier te vieren. Maar wij Nederlanders zouden geen Nederlanders zijn als we er niet alsnog een feestje van zouden maken. Thuis weliswaar. En we noemen het Woningsdag!

Koningsdag is dit jaar Woningsdag

Sinds 2014 vieren we op 27 april de verjaardag van onze koning: Willem-Alexander. Op deze dag hangen we massaal de vlag uit, eten we oranje tompoucen en (ver)kopen we met zijn allen spullen op de vrijmarkt. Maar dit jaar is het anders. Door het corona virus zijn evenementen voorlopig van de baan en moeten drukke plekken door iedereen vermeden worden. Maar de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft een alternatief bedacht voor Koningsdag en het heet: Woningsdag! Hieronder vind je het programma.

Programma Woningsdag

De KBOV heeft het volgende programma bedacht voor Woningsdag:

  • Vanaf 06:19 uur: hang de vlag op!
  • 09.45 uur: luister naar het luiden van de klokken
  • 10:00 uur: zing of speel het Wilhelmus vanuit je huis of vanaf je balkon
  • 16:00 uur: proost mee op ieders gezondheid Γ©n natuurlijk die van de Koning tijdens de nationale ‘thuistoost’

Hoe ziet Woningsdag eruit?

Geen echte kleedjesmarkt in de buitenlucht dit jaar, maar natuurlijk zijn er nog genoeg andere leuke dingen om te doen met de kinderen tijdens Woningsdag. Natuurlijk gaan we traditiegetrouw – lekker oranje tompoezen eten. Dat wordt dus gewoon heerlijk smullen op Woningsdag! Verder hangen we natuurlijk ’s morgens al de vlag uit en zingen we om 10:00 uur ’s morgens het volkslied met zijn allen. Spelen je kinderen of jijzelf een instrument? Pak je instrument er dan gewoon bij. Hartstikke leuk!

Boek voor de Koning

Ben je jonger dan 12 jaar? Maak dan een mooie tekening of een mooi verhaal of gedicht voor koning Willem-Alexander waarin je vertelt over je belevenissen tijdens de corona crisis. Stuur je tekening, verhaal of gedicht op vΓ³Γ³r 22 april en wie weet, komt je creatie wel in een echt boek voor de Koning te staan…. Meer informatie lees je hier!

Tips Woningsdag met kinderen

Zelf hebben we ook nog een aantal activiteiten bedacht om Woningsdag te vieren met kinderen. Hieronder lees je er meer over!

Tip 1 Woningsdag: knutsel kroontjes

woningsdag,tips woningsdag met kinderen,knutselen woningsdag,activiteiten woningsdag,programma woningsdag,kroontjes knutselen

Woningsdag blijft toch een beetje Koningsdag. En dan zetten we natuurlijk nog steeds gewoon onze kroon op. Heb je die niet? Maak er dan zelf gewoon eentje. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een wc-rol, wat papier, lijm en leuke versiersels. Oh ja, en wat elastiek. Easy does it! Wist je dat je van wc-rollen echt de leukste dingen kunt knutselen? Bekijk ook mijn blog over wc rollen knutselen.

Woningsdag tips 2: doe een oranje-challenge

woningsdag,tips woningsdag,tips koningsdag corona,tips koningsdag kinderen,koningsdag 2020,lego tompouce,lego kroon,lego nederlandse vlag,chipito's,oranje smarties,limonade

Laat je kinderen voor de Woningsdag thuistoost om 16:00 uur in huis op zoek gaan naar allerlei oranje eten en drinken. Wat voor eten en drinken in deze kleur kunnen ze vinden in de voorraadkast…? Paprika chips misschien of chipito’s, oranje limonade, wortels of sappige sinaasappels. Vergeet voor jezelf vooral de oranjebitter of de fles Aperol Spritz niet… πŸ˜‰

Tips Woningsdag 3: doe spelletjes in de tuin

Blikgooien, spijker poepen, zaklopen of koekhappen… De oudhollandse spelletjes waar je normaal gesproken op de vrijmarkt aan mee zou doen, kun je voor je kids natuurlijk ook gewoon in jullie eigen tuin of huis organiseren. Wordt vast een succes!

Tip 4: houd een koninklijke modeshow

woningsdag,tips woningsdag met kinderen,koningsdag 2020,koningsdag corona,koninklijke modeshow,spelletjes woningsdag

Een echte koning of koningin ziet er natuurlijk onberispelijk uit. Helemaal op Koningsdag. Dus dames: lak die nagels mooi oranje of rood, wit en blauw en trek je mooiste (oranje) kleding aan. En heren: doe gerust een stropdas om. In dit artikel over knutselen voor Vaderdag lees je trouwens ook hoe je er zelf een kunt maken.

Tip 5 Woningsdag: oefen het Wilhelmus

Om 10:00 uur ’s morgens zingen we op Woningsdag met zijn allen vanuit ons huis, de tuin of het balkon het Nederlandse volkslied. Gebruik je stem, je instrument of je microfoon: het mag allemaal! Hieronder vind je het eerste couplet van het Wilhelmus. Voor als je het even niet meer wist… πŸ˜‰

Wilhelmus – eerste couplet

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geΓ«erd.

Nog een tip voor Woningsdag: bouw een tompouce van LEGO

woningsdag,tips woningsdag met kinderen,koningsdag 2020,koningsdag corona,lego oranje,koningshuis lego,oranje tompouce lego,nederlandse vlag lego,kroon lego

Van LEGO kun je alles bouwen. Dus ook een kroon, oranje tompouce of een Nederlandse vlag. Je kunt er zelfs een koets mee bouwen. Gebruik gewoon je fantasie! Door het programma LEGO Masters zijn we de laatste tijd zelf ook weer helemaal aan het lego’en geslagen. In dit artikel zie je wat wij zoal bouwden…

Tip 7 Woningsdag met kinderen:

Ken je het boek De brief voor de koning van Tonke Dragt toevallig? Van dit spannende boek is nu een serie gemaakt die op Netflix staat. Woningsdag is natuurlijk de perfecte dag om de serie te bekijken!

Is De brief voor de koning je te spannend? Dan kun je er ook voor kiezen om lekker een Disney prinsessenfilm te gaan kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Assepoester, Sneeuwwitje of Frozen II? Op Disney+ staan ze allemaal. Meer informatie vind je hier.

Fijne Woningsdag!!!

Zie ook: